Manifestacija Baltazar na Gradini, četvrtak, 1. rujna 2016.

 

Ovaj četvrtak, 1. rujna, nemojte propustiti manifestaciju Baltazar na Gradini, uz sudjelovanje članova CAPRI tima! Dr. sc. Vanda Juranić Lisnić nastupit će s predavanjem "Borba za život – kako se branimo od zaraznih bolesti", a u demonstraciji "DNK - najvažnija molekula na Zemlji", u kojoj možete sudjelovati i vi, pridružit će joj se i dr. sc. Berislav Lisnić i Jelena Železnjak.

Program počinje u 18.00 h, a ulaz je za posjetitelje slobodan.

Borba za život – kako se branimo od zaraznih bolesti – predavanje (predavač: Vanda Juranić Lisnić)
Iako toga niste svjesni, vaše je tijelo svake sekunde svakoga dana pod napadom. Napadaju nas oku nevidljivi neprijatelji: bakterije, virusi, gljivice, spore i sićušni paraziti. Jedino što stoji između tih sićušnih napasti i našeg zdravlja je imuni sustav. Na ovome predavanju naučit ćete koje su obrambene snage našeg organizma i kako nas brane od nevidljivih neprijatelja, koji su to tipovi neprijatelja i kakvu strategije koriste da bi nas zarazili. Zašto se ponekad razbolimo, a zašto smo na neke doživotno imuni. Uz predavanje, posjetiteljima će biti dostupni i mikroskopi pomoću kojih će moći vidjeti neke od stanica i tkiva našeg imunog sustava, kao i neke od neprijatelja.

Sudjeluju: Berislav Lisnić, Jelena Železnjak, Vanda J Lisnić

Najvažnija molekula na Zemlji – štand na kojemu se rade demonstracije izolacije DNA
DNA, molekula života, prisutna je u gotovo svakoj stanici našeg organizma. Ne samo to, sva druga živa bića na zemlji imaju DNA potpuno iste građe. Što su dva organizma sličnija, to je sličnija i njihova DNA. Primjerice, DNA čovjeka i čimpanze razlikuje se u svega par posto, a DNA dva čovjeka razlikuje se u manje od 1 %. DNA upravlja svim procesima koji se odvijaju u našim stanicama, određuje kakvu ćemo boju očiju imati, pa čak i zašto više volimo čokoladu od čipsa. Saznajte brojne zadivljujuće informacije o molekuli života, a potom je pokušajte izolirati iz banane u našoj Molekularnoj kuhinji! (3 demonstracije, svaka traje cca 30 min).

Sudjeluju: Berislav Lisnić, Jelena Železnjak, Vanda J Lisnić

Projekt Baltazar na Gradini inspiriran je poveznicom grada Rijeke i popularnog animiranog lika profesora Baltazara iz istoimene serije, u kojoj je Rijeka, tvorcima animiranog filma, poslužila kao inspiracija prilikom osmišljavanja Baltazar grada.

Projekt Baltazar na Gradini zamišljen je kao originalna tematska manifestacija smještena u jedinstveni prostor Trsatske gradine s ciljem upoznavanja javnosti sa zanimljivim i korisnim temama. Manifestacija je zamišljena da se na različitim atraktivnim lokacijama u sklopu Trsatske gradine u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci predstavi 6 profesora sa svojim zanimljivim predavanjima, u prostoru spilje posjetitelji će moći pogledati izložbu fotografija te animirane filmove, a publici će se predstaviti i Jadran galenski laboratorij sa svojim edukativnim kornerom, Centar tehničke izvrsnosti Tesla, a s posjetiteljima će se družiti i sam profesor Baltazar.